Simmental rotuna

Simmental

Simmental-rotuiset eläimet ovat valkoisen ja ruskean kirjavia. Ruskean sävy voi vaihdella tumman punaruskeasta kermanvaaleaan. Karva voi olla sileä ja suora tai kihara. Rodussa on sekä sarvellisia että nupoja linjoja. Täysikasvuinen emo painaa 700-950 kg ja sonni 1200-1400 kg. Suomeen ensimmäiset simmental-eläimet tuotiin 1990 ja rodun suosio on tasaisesti noussut. Emolehmätarkkailussa simmentaleja oli vuonna 2018 13%:a tarkkailuun kuuluvista emoista.

Simmental emorotuna

Simmental on erinomainen emo. Poikimiset ovat helppoja ja emot ovat hedelmällisiä, varhaiskypsiä ja hoitavat vasikoitaan hyvin. Emot ovat hyviä maidontuottajia ja simmental-vasikat kasvavatkin nopeasti rasvoittumatta. Emolehmätarkkailussa simmental-rotuisilla eläimillä on parhaat vieroitus- ja vuodenpainot. Rodulla on myös kaksostaipumus ja simmental-emoilta vieroitetaankin eniten vasikoita vuotta kohti.

Simmental isärotuna

Simmental isärotuna Simmentalit ovat hyväluonteisia ja helppoja käsitellä. Simmental-rotuisilla eläimillä on hyvä rehunkäyttökyky, eikä niillä ole voimakasta rasvoittumistaipumusta. Kasvutulos on hyvä myös liharoturisteytyksissä ja simmentalista onkin tullut suosittu isärotu myös risteytyskarjoissa ja pihvivasikoiden tuotantoon keskittyneissä karjoissa.

Simmental sopii voimaperäiseen ruokintaan

Simmental sopii hyvin voimaperäiseen ruokintaan, koska rasvoittumisen riskiä ei ole. Rehunkäyttökyky on hyvä ja vasikoilla on luontaisesti voimakas kasvutaipumus.

Rodun alkuperä

Simmental-rotu on lähtöisin Sveitsistä, Simme-joen laaksosta. Keski-Euroopassa sitä käytetään sekä maidon- että lihantuotantoon ja rotua kutsutaan myös nimellä Fleckvieh. Suomessa rodusta on pääasiassa käytössä lihantuotantoon jalostettu tyyppi. Erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin ja elinympäristöihin hyvin sopeutuva simmental-rotu on menestynyt ympäri maailman.

Simmental on hyvä valinta !

Sopeutuvainen, hyväluonteinen ja helposti käsiteltävä simmental on myös hyvä laiduneläin. Se pärjää yhtä hyvin kylmäpihatoissa kuin lämpimissä kasvattamoissa. Vasikantuottajan tulosta parantavat hyvät vieroituspainot ja loppukasvattaja kiittää hyvin luokittuvista teuraista.

Tutustu ja ihastu !